Ljeto i ramazan u Sarajevu

Ljeto i ramazan u Sarajevu

A. A. 21/07/2013 12:25:00

SARAJEVO – Naljetniji mjesec jul u Sarajevu protiče u znaku turista, dijaspore i mjeseca ramazana. Fotoreporter Fene zabilježio je u glavnom gradu BiH “šarenilo” običaja, religija, turista i vjernika. Multikulturalnost Sarajeva ovih dana posebno je i na svakom …

… koraku vidna.

Od ranih jutarnjih sati do kasno u noć turisti obilaze grad. Razgledaju znamenitosti Sarajeva, posebno rijetko viđenu “komšijsku” blizinu Begove džamije, Katedrale, Pravoslavne crkve i Sinagoge, a nedaleko je i franjevački Samostan sv. Ante.

U džamijama i dvorištima ispred veliki je broj vjernika koji tokom ramazana, pored klanjanja u džamijama (u džematu) pet dnevnih namaza, dolaze na mukabele (učenje Kur'ana) te druge ramazanske programe.

Turisti su tako u prilici da pored razgledanja nezaobilazne Begove džamije u njenom dvorištu vide dio ramazanske atmosfere i čuju “sarajevski top” koji označava početak iftara.

I sarajevske pekare, posebno one na Baščaršiji, Alifakovcu, Bistriku mirisom somuna upotpunjuju ramazansku sliku.

Kandilji (svijetiljke na džamiji koje se uključuju pred večernje namaze) i ezani sa sarajevskih džamija daju posebnost ljetno-ramazanskoj razglednici glavnog grada BiH.

I dijaspora je tokom ljeta dio Sarajeva. Susreću se u gradskoj šetnji, nezaobilaznim odlascima na ćevape, u ljetnim restoranskim i slastičarskim baštama, kafeima…

Mladi nakon iftara i teravih-namaza, oko ponoći petkom, subotom i nedjeljom ostaju do sehura u gradu. Otvorene su čajdžinice, pojedini kafići u kojima su uživa uz šišu (nargilu). Postačima je vrijeme nakon iftara do sehura u dane vikenda vrijeme izlaska i druženja.

U gradu na Miljacki ovog jula i ovog ramazana, kao rijetko gdje u svijetu, bogati mix svjetovnih i duhovnih sadržaja.

Tradicionalna manifestacija “Baščaršijske noći” je u toku, početak augusta bit će u znaku ramazanskog Bajrama, a narednog mjeseca je i novo izdanje Sarajevo film festivala.

(Vijesti.ba/Fena)

Komentariši