Dangerous superbug kills in Serbia, is resistant to antibiotics-Opasna superbakterija ubija i u Srbiji, otporna je na antibiotike

Dangerous superbug kills in Serbia, is resistant to antibiotics  NDM-1
+
 
http://www.dailymail.co.uk

Opasna superbakterija ubija i u Srbiji, otporna je na antibiotike

Branko Jovčić s Biološkog fakulteta u Beogradu za Blic kaže da se ranije vjerovalo da je Indija jedino endemsko područje, no noviji podaci ukazuju i na Srbiju

Četvrtak, 26. 12. 2013. u 11:30, zadnja izmjena prije 5 sati i 58 minuta    Piše: 24sata

Opasna superbakterija ubija i u Srbiji, otporna je na antibiotike
FotoliaIlustracija

Srbiji su zabilježeni smrtni slučajevi zbog superbakterije, koja je otporna i na najjače antibiotike, a kako piše Blic, Srbija je označena kao rasadnik bakterije. Bakterija se prenosi u bolnicama, a oboljeli najčešće umiru od upale pluća i urinarnih infekcija. Branko Jovčić s Biološkog fakulteta kaže da je bakterija tijekom 2011. i 2012. identificirana kod osmero ljudi, ali da to nije prava slika raširenosti bakterije.

Bakterija je otkrivena kod pacijenata iz Velike Britanije, SAD-a, Australije, Kanade i Nizozemske, a svi su putovali u Srbiju ili Indiju zbog kirurških zahvata. NDM-1 je enzim koji čini bakterije otpornima na široki spektar antibiotika, a ne radi se samo o širenju jedne bakterije, već otpornosti među bakterijama, na koje ne djeluju ni najjačiantibiotici.

Jovčić je rekao kako se prije pet godina smatralo da je Indija endemsko područje, ali su kasniji podaci pokazali i da je Balkan, odnosno područje Srbije, rezervoar, ako ne i novo endemsko područje. Dodaje da je izostala dovoljna reakcija vlade Srbije, a da je danas smrtnost pacijenata inficiranih bakterijama koje nose NDM-1 i do 50 posto. No, starost, imunitet, ali i kvaliteta medicinskih usluga u zemlji pacijenta igraju ključnu ulogu.

Pročitajte više u rubrici Svijet.

Tagovi: super bakterijabakterija

Komentariši