Popis Stanovništva u BiH 2013 godine

Popis Stanovništva u BiH 2013 godine: Vodič za Bošnjake u sjevernoj Americi

Popis Stanovništva u BiH 2013 godine: Vodič za Bošnjake u sjevernoj Americi

Kako da se izjasnimo na popisu stanovnistva?

U ovom veoma bitnom momentu za bošnjački narod veoma je važno da američki i kanadski Bošnjaci jasno odgovore na izazove koji nosi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. . Jasnim opredjeljenjem na popisu stanovništva – Bošnjak i bosanski jezik, Bošnjaci dobivaju nacionalnu, statističku i političku potvrdu kao autohotni bosanskohercegovacki narod i nacija.  Svi oni koji se izjasne kao “Muslimani”, “Bosanci”, “Hercegovci” i slicno ce biti pobrojani kao “ostali”.   Prema tome, za opstanak Bosnjaka kao vecinskog konstituivnog naroda nase jedinstvene Bosne i Hercegovine izjasnite se na sljedeći nacin:

 

 

Nacionalnost/narodnost/etnicka pripadnost: Bošnjak

Jezik:  Bosanski

Religijska pripadnost: Po izboru  (npr. Islam)

Kako da učestvujemo u Popisu stanovništva ako trenutno živimo u inozemstvu?

1 opcija.  Elektronskim putem ili poštom.

Agencija za statistiku BiH će objaviti instrukcije dva mjeseca prije popisa.  Redovno posjetite našu web stranicu Bosniak.org za najnovije informacije.

VAŽNO:  Prema trenutnim zakonskim propisima, ovom opcijom:

–   Tretirani ste kao drzavljani BiH s boravkom u inozemstvu, sto znaci da vi i vasa porodica necete uci u konacni broj zitelja BiH

–    Nece biti popisana pokretna i nepokretna imovina.

2 opcija.  Jedan član familije bude fizicki prisustan u BiH izmedju 1. i 15 oktobra 2013 godine i na taj nacin upise sebe i cijelu familiju.

–    Ovo je jedini način da budete uvrstani kao stanovnici Bosne i Hercegovine.

–    Možete popisati pokretnu i nepokretnu imovinu prijavljenog mjesta boravišta u BiH.

PODRŽITE KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

Počevši od 2000, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je branio interese Bosne i Hercegovine i Bošnjaka u dijaspori osiguravajući da se glas našeg naroda čuje i poštuje. Čvrsti odnosi između naše domovine i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade je naš prioritet. Efektivan nastavak našeg rada je moguć jedino uz vašu finansijsku pomoć. Da uplatite donaciju Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike, kliknite ovdje. Da biste dali donaciju za KBSA, molimo vas kliknite ispod na Donate. Zahvaljujemo se na Vašoj velikodušnosti.

 

Poziv na Akciju: Popis Stanovništva BiH 2013 godine

2.August 2013

popis-stanovnistva

Amerika, Kanada – Da bi iz sjeverne Amerike učestvovali u Popisu stanovništva 2013 godine, veoma je bitno da državljani BiH se upoznaju s oslovnim pravilima vezano za Popis 2013 i da na pravi način odgovore na pitanja o mjestu stanovanja.

Ukoliko osoba nije pristuna u BiH, onda jedna osoba može, uz saglasnost, da popiše sve osobe koji se smatraju pripadnicima tog domacinstva neovisno o tome da li trenutno borave u inostranstvu.

Nosilac domaćinstva može dati podatke za sve članove domaćinstva bez obzira da li su u vrijeme popisa u BiH ili se nalaze na radu u inostranstvu.  Ukoliko u domaćinstvu zatekne najmanje jednu odraslu osobu, popisivač će obavit popis svih članova toga domaćinstva.  Nosilac domacinstva moze popisati vise porodica koja se smatraju clanovima tog domacinstva.

Prilikom popisa građani trebaju dati ime i prezime te jedinstveni matični broj – JMB za sva lica koje se popisuje bez obzira da li su vrijeme popisa prisutni ili su van domaćinstva. Ukoliko građanin ne zna ili nema JMBG, onda može navesti samo datum rođenja. Ovo se odnosni i na strane državljane kao i za lica koja su se iz različitih razloga nemaju JMBG.

Popisivač ne smije tražiti bilo kakav dokument kojim bi popisivana osoba dokazivala svoj odgovor

Popisivač ne smije tražiti bilo kakav dokument kojim bi popisivana osoba dokazivala svoj odgovor.

Da bi se osoba uvrstila u Popis stanovnika BiH, mora pozitivno odgovoriti na pitanja o odsustvu (manje od 12 mjeseci) i namjeri odsustva (manje od 12 mjeseci). Pročitajte letak Fondacije Popis 2013 s detaljnim uputstvima.

(sandzakpress)

Komentariši